Kort på svenska

Annika Lyytikäinen – din språkökandidat i kommunalvalet i Kouvola

Jag växte upp i en tvåspråkig familj i Kouvola. Vi bodde med skog och åker på bakgården med med 10 minuters cykelväg till centrum. Jag gick i Svenska skolan i Kuusankoski och kände varje dag pappersfabrikernas doft på skolvägen och eftermiddagarna tillbringade jag på musikinstitutet och balettskolan. Till högstadiet och gymnasiet åkte jag dagligen till Kotka, men det var det värt – Kotka Svenska Samskola blev landets bästa gymnasium 2014, samma år som min årskurs utexaminerades. Sedan dess har jag studerat nationalekonomi på Hanken och musik på Sibelius-Akademin, rest runt världen och blivit ordförande för KD Unga.

Att växa upp och leva som finlandssvensk i Kouvola är otippat men fullt möjligt – det lär du och jag, två av stadens 250 finlandssvenskar veta. Jag är övertygad om att vi genom en del förbättringar kan göra Kouvola till en språngbräda för alla möjliga olika, otippade framgångssagor.


I kommunalvalet vill jag satsa på fyra teman:

  • Barn och unga

Kouvola är en fin stad att växa upp i, men med några förändringar är jag övertygad om att vi kan göra den ännu bättre. Ett Kouvola-tillskott till hemvårdsbidraget skulle förbättra familjernas valfrihet vad gäller vårdarrangemang av småbarn. Vi ska också se till att utbildningen, från förskola till högskola, håller måttet – inte minst vår lilla, svenska ”byskola”. Alla barn och unga ska också ha möjlighet till en hobby.

  • Konst och kultur

Nedskäringarna i Kymi Sinfoniettas, teaterns och mindre kulturaktörers bidrag måste äntligen ta slut, i synnerhet nu, när hela branschen kämpar om sin existens i pandemins skugga. Konsten och sporten är en viktig attraktionsfaktor för staden.

  • Ekonomi och företagande

Stadens ekonomi måste fås på fötter. Det är lättare sagt än gjort, men en viktig nyckel ligger i de lokala företagarnas händer: företagarnas intressen måste beaktas i alla beslut kommunen fattar. I sista hand är det företagarna som skapar arbetsplatser och arbetsplatserna som bidrar med skatteintäkter.

  • Klimat och miljö

Även om klimatförändringen är en global utmaning, måste Kouvola stå steget före i kampen emot den. Vi måste ta hänsyn till klimateffekterna vid alla beslut från trafik till byggande och skolmat till energilösningar.


Vill du veta mera?

Kontakta mig gärna så berättar jag mera! Du hittar mina kontaktuppgifter under fliken ”ota yhteyttä”.

KD:s nationella kommunalvalsprogram hittar du här.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close