Kolme kouvolalaista kulttuuritekoa

Kulttuuri- ja tapahtumakenttää on kuritettu korona-aikana enemmän kuin mitään muuta yksittäistä alaa tai elinkeinoa. Sitäkin ennen Kouvolan taloustoimet ovat höylänneet juustohöylän lailla myös kulttuurikenttää, asettaen kaupunkimme taidetoimijat hyvin hauraaseen asemaan. Kulttuurin merkittävät hyvinvointivaikutukset tiedostaen meidän tulee tulevana valtuustokautena pitää huolta siitä, että kulttuuri saa kukoistaa kaupungissamme vähintään yhtä hyvin kuin ennen.

Kunnassa, jonka talous on hataralla pohjalle, kulttuurin tukitoimista ei ole helppoa päästä yhteisymmärrykseen varsinkaan silloin, kun myös talouden ryhtiliikkeet ovat edelleen tarpeen. Listasin siksi kolme kouvolalaista kulttuuritekoa, jotka kysyvät kuntapäättäjiltä enemmän tahtoa kuin rahaa.

  1. Kaupungin tilat hyötykäyttöön

Valtaosa Kouvolan kulttuuritoimijoista toimii pienin budjetein ja usein yhdistyspohjalta. Kuorot, soittokunnat, taide- ja kylähydistykset, urheiluseurat ja erilaiset kouvolalaiset tapahtumat saavat kaupungilta tukea toimintaansa, mutta tuki ohjautuu usein ennemmin tai myöhemmin takaisin kaupungille tilavuokrien merkeissä. Ylimääräisen byrokratian karsimiseksi ja yhdistyspohjaisten toimijoiden toiminnan pitkäjänteisyyden takaamiseksi kaupunki voisi tarjota esimerkiksi koulujen ja kirjastojen tiloja maksutta voittoa tavoittelemattoman toiminnan käyttöön sekä madaltaa tuntuvasti Kouvolan kulttuuritalojen (Kouvola-talo, Kuusankoskitalo, kaupungintalo) vuokria tapahtumia järjestettäessä. Tämä loisi parempia edellytyksiä yhdistystoiminnalle, houkuttelisi tapahtumia kaupunkiin ja kasvattaisi kaupungin vetovoimaa. Annetaan kulttuurin kukoistaa kaupungin tiloissa!

2. K9-kulttuurikortti takaisin entistä ehompana

Kouvolalla on pitkä perinne K9-kulttuurikortin tarjoamisesta yhdeksäsluokkalaisille, joka on houkutellut nuoria kokemaan esimerkiksi Kouvolan teatterin esityksiä ja Kymi Sinfoniettan konsertteja. Kulttuurikortti on otettava takaisin käyttöön ja lisättävä myös yksityiset kulttuuritoimijat sen piiriin esimerkiksi siten, että yksityiset toimijat voisivat sopimuspohjalta laskuttaa kaupunkia etua käyttäneiden nuorten määrän mukaan. Tämä kannustaisi myös kulttuurikenttää luomaan nuoriin vetoavaa toimintaa.

Lisäksi ehdotan, että K9-korttia laajennetaan niin, että se tarjotaan syntymäpäivälahjana vuodeksi jokaiselle 18 vuotta täyttävälle kouvolalaiselle. Kulttuurikortti olisi tervetullut lahja monelle nuorelle, joka pikkuhiljaa siirtyy vastaamaan taloudestaan itse ja toisaalta positiivinen signaali nuorelle, joka kenties harkitsee paikkakunnalta muuttamista opintojen perässä – ja joskus tänne palaamista.

3. Korvataan koulumatkat erikoisluokkalaisille

Kouvolalla on pitkät perinteet erikoisluokkien parissa – Kouvolan musiikkiluokat on yksi Suomen ensimmäisistä erikoisluokista. Musiikin ammattilaisena uskon vahvasti, että Kouvolan vireä musiikkikenttä on pitkälti juuri musiikkiluokkien ansiota. Kuitenkaan erikoisluokalle hakeminen ei ole kaikille perheille mahdollista siksi, että koulumatkoja erikoisluokille ei korvata. Kaikkien kouvolalaisten lasten pitäisi voida pyrkiä mieluisalle erikoisluokalle kodin sijainnista ja taloustilanteesta riippumatta. Erikoisluokkien koulumatkojen korvaaminen on pieni kustannus, mutta suuri mahdollisuuksien tasa-arvon luoja ja vetovoimatekijä kotikuntaa etsiville lapsiperheille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close